Schooperen, dat ook wel metalliseren, thermisch spuiten of verzinken wordt genoemd, is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar zink, aluminium, gietijzer, legeringen e.d.

 

Straalbedrijf Colijn BV past deze techniek onder andere voor u toe op stalen hekwerken, trappen, constructies en machineonderdelen. De afmetingen van het te behandelen object spelen daarbij voor ons geen enkele rol.

 

Het te behandelen oppervlak dient aan een aantal voorwaarden te voldoen om een optimale hechting te garanderen tussen het staal en de zinklaag. Het oppervlak dient opgeruwd en metaalblank te zijn. Vaak is stralen en eventueel ontvetten van het oppervlak voldoende.

 

Bij het schooperen word een zinkdraad of zinkpoeder door een spuitpistool getransporteerd en met een vlam verhit. Het gloeiende vloeibare metaal wordt met behulp van perslucht door een spuitpistool in een dun laagje aangebracht en zal onmiddellijk stollen in een goed hechtende taaie laag.

Direct na het stralen word een grondlaag zink geschoopeerd, afgedekt met een iets dikkere laag aluminium. Bij deze combinatiemethode zal dankzij de galvanische bescherming van de twee metalen zelfs bij beschadiging van de verflaag geen roestvorming optreden. Verder is het bij een aluminium toplaag niet nodig een etsende primer te gebruiken voor verfhechting; bij zinkschooperen wel. Het uiterlijk is grijs en mat. Door het enigszins ruwe oppervlak hecht een aan te brengen coating zeer goed. Het wordt onder andere toegepast bij het restaureren en daarna conserveren van gietijzeren voorwerpen. Maar ook zeer grote voorwerpen die niet in een zinkbad passen kunnen op deze manier verzinkt worden.

 

Een optimale corrosiewering wordt bereikt met een gemiddelde laagdikte van 40 mu. De kwaliteit daarvan wordt in hoge mate bepaald door de vakkennis en ervaring van straler en schoopeerder. Bij Colijn BV bent u daarvoor aan het juiste adres.

Diensten

Schooperen

Referenties

Colijn, Koudekerk aan de Rijn, inspectie, NACE, EN1090, stralen, glasparel, straalbedrijf, schooperen, natlakcoaten, schilderen www.colijnbv.com
Colijn, Koudekerk aan de Rijn, inspectie, NACE, EN1090, stralen, glasparel, straalbedrijf, schooperen, natlakcoaten, schilderen www.colijnbv.com

 

Colijn, Koudekerk aan de Rijn, inspectie, NACE, EN1090, stralen, glasparel, straalbedrijf, schooperen, natlakcoaten, schilderen www.colijnbv.com Colijn, Koudekerk aan de Rijn, inspectie, NACE, EN1090, stralen, glasparel, straalbedrijf, schooperen, natlakcoaten, schilderen www.colijnbv.com